Regio Makelaar Stadskanaal
Regio Makelaar Stadskanaal

Artikel 13: Registratie Koopovereenkomst

Wel of niet inschrijven van de koopovereenkomst?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het gaat om registratie  van de zogenaamde "voorlopige" koopovereenkomst en niet om de uiteindelijke akte van Levering (ook wel eigendomsakte of eigendomsbewijs) die de notaris maakt.

 

De akte die de notaris opmaakt wordt sowieso in het Kadaster ingeschreven. Het (voor)inschrijven / registreren van een koopovereenkomst in de openbare registers (Kadaster) bij de aankoop van een woning is niet verplicht. Soms kan het wel verstandig zijn om dit te doen. Wanneer je een koopovereenkomst inschrijft, betekent dit dat de details van de koopovereenkomst officieel worden vastgelegd in het Kadaster.

 

Voordelen/Zekerheid. Met het inschrijven van de koopovereenkomst dek je jezelf in tegen bepaalde risico's. Je bent dan als koper 6 maanden beschermd tegen bijvoorbeeld:

  • Verkoop van de woning aan een andere koper.
  • Faillissement/surseance van betaling of schuldsanering van de verkoper.
  • Beslaglegging of andere claims op de aangekochte woning.
  • Onderbewindstelling van de verkoper
  • Verhuur van de woning

 

Door de overeenkomst in te schrijven, wordt de koop juridisch bindend en zijn de afspraken tussen koper en verkoper duidelijk vastgelegd. Het huis kan dan niet geleverd worden aan een andere koper (bijv. hogere bieder)! Maar dat gebeurd toch niet zou je zeggen. Dat is ook eigenlijk nooit het geval. En het mag ook niet. Maar…. het kan wel. Als een verkoper kwaad zou willen dan zou hij dat stiekem kunnen doen. En stel nou dat die akte voor jouw aktepassering plaatsvindt. Dan kan het huis niet meer aan jou geleverd worden!

 

Kosten. Het (voor)inschrijven van de koopovereenkomst bij het kadaster brengt kosten met zich mee. De kosten voor het inschrijven van een koopovereenkomst in de openbare registers verschillen. Over het algemeen moet je rekening houden met notariskosten en registratiekosten bij het Kadaster. Deze kosten kunnen variëren, dus het is verstandig om bij je notaris informatie op te vragen over de exacte kosten in jouw specifieke situatie.