Navigation

Bel ons! Direct contact: 0599 - 65 22 99 óf 050 - 364 28 39

‘Voorlopig’ koopcontract niet vrijblijvend 

 

Een “voorlopig” koopcontract is helemaal niet zo voorlopig!

Als je een huis koopt of verkoopt, dan wordt deze transactie geregeld via een koopovereenkomst of koopcontract. Deze koopovereenkomst wordt door de verkopende makelaar opgemaakt. In de volksmond wordt vaak gesproken over een ‘voorlopige’ koopcontract. Dat is niet correct. Het is officieel een ‘koopovereenkomst’ zonder het woord ‘voorlopig’. Veel kopers denken dat zo’n overeenkomst zomaar ongedaan kan worden gemaakt door de term ‘voorlopig’. Dit klopt dus niet!

De koopovereenkomst is bindend! Ontbinding kan wel, maar dan alleen op basis van de vooraf afgesproken ontbindende voorwaarde(n). Die moeten dan ook uiteraard genoteerd staan in die koopovereenkomst! Deze ontbindende voorwaarde(n) worden altijd voor een beperkte periode, bijvoorbeeld 4 weken, afgesproken. Is er bijvoorbeeld een ontbindende voorwaarde financiering afgesproken, dan kan enkel en alléén onder die voorwaarde ontbonden worden. Dit dient, goed gedocumenteerd, bewezen te worden.

Ontbindende voorwaardenVraag het Regio Makelaar Stadskanaal Gert de Roo

Eén van de ontbindingsmogelijkheden voor de koper is vrijwel altijd het voorbehoud inzake de financiering. De meeste kopers weten wel tot welk bedrag ze een hypotheek kunnen krijgen. Maar pas als het huis gekocht is, krijgt men de definitieve hypotheekofferte. Soms is er ook nog een medische keuring noodzakelijk. Zijn er nog andere schulden? Diverse zaken zijn van invloed of de financiering al dan niet rondkomt. Krijgt de koper de financiering niet? Dan kan er een beroep gedaan worden op de ontbinding van de koopovereenkomst in verband met het niet verkrijgen van een financiering. Dit moet echter wèl op de afgesproken manier èn binnen de afgesproken termijn gebeuren!

Wordt de ontbinding ingeroepen nà het aflopen van de termijn, dan is men te laat en kan men alleen nog maar ontbinden door het betalen van de afgesproken boete. Die boete bedraagt 10% van de koopsom.

Heb jij een vraag? Stel hem aan je Regio Makelaar!