Navigation

Bel ons! Direct contact: 0599 - 65 22 99 óf 050 - 364 28 39

Koopovereenkomst inschrijven in het Kadaster?

Moet ik als koper de koopovereenkomst laten inschrijven bij het Kadaster?

Inschrijving is geen verplichting. Het doel van het inschrijven van de koopovereenkomst in de openbare registers is dat je als koper wettelijk bescherming hebt in een aantal situaties. Het gaat hierbij om situaties die kunnen gebeuren tussen het moment van ondertekening door verkoper en koper en het moment van overdracht /akte passering bij de notaris.

Voorbeeldsituaties die kunnen ontstaan zijn:

  • Er wordt beslag gelegd op het huis van de verkoper. Verkoper kan dan niet meer leveren. Meestal ontstaat zoiets door een faillissement, surseance van betaling of door schuldsanering van de verkoper.
  • Er wordt een kwalitatief beding afgesproken. Dit is een verplichting om iets te dulden of niet te doen ten aanzien van het betreffende registergoed.
  • De verkoper zou het huis ondertussen (stiekem) aan een andere koper kunnen leveren.
  • De verkoper zou ook onder bewind gesteld kunnen worden.
  • De verkoper zou het huis kunnen gaan verhuren.

Wel belangrijk om te weten is dat de inschrijving van de koopovereenkomst maar 6 maanden geldig is. En dus alleen bescherming biedt als de overdracht van de woning binnen 6 maanden na de inschrijving van de koopovereenkomst plaats vind. De datum van inschrijving in de openbare registers kun je overigens zelf kiezen.

Overigens niet geheel onbelangrijk! Met het inschrijven van een koopovereenkomst gaan kosten gemoeid tussen ca. € 200 en € 250.

Tags: , , ,